fbpx
Poraba toplotne črpalke prikazna

Ali je poraba toplotne črpalke res tako nizka?

Iščete učinkovitejši način ogrevanja in hlajenja svojega doma? Ali ste že razmislili o prednostih uporabe toplotne črpalke? Je poraba toplotne črpalke res tako nizka, kakor pravijo?

Toplotne črpalke ponujajo edinstveno in učinkovito alternativo tradicionalnim načinom ogrevanja in hlajenja, kot so peči in klimatske naprave. Pozabite na peči na pelete, kurilno olje in plinske peči. Fosilna goriva so stvar preteklosti.

Ne glede na to ali ali ste lastnik stanovanja, hiše ali podjetja, morda hišo šele gradite? Za vse vas smo raziskali skrite prednosti uporabe toplotnih črpalk in jih primerjali s tradicionalnimi ogrevalnimi metodami.

poraba toplotne črpalke prednosti
Morda boste presenečeni nad prednostmi, ki jih lahko ponudijo toplotne črpalke, od prihranka energije do izboljšane kakovosti zraka v prostorih. Ne moremo mimo dejstva, da vam nizka poraba toplotne črpalke prihrani kar nekaj denarja.

Skrite prednosti in nizka poraba toplotne črpalke

Toplotne črpalke delujejo tako, da pridobivajo toploto iz zunanjega zraka, zemlje ali vode in jo prenašajo v notranjost ter tako v zimskih mesecih ogrevajo vaš dom.

V poletnih mesecih delujejo v obratni smeri, tako da črpajo toploto iz vašega doma in jo prenašajo ven, da ohladijo vaš prostor.

Postopek je veliko učinkovitejši in poraba toplotne črpalke je veliko nižja, kot če uporabljamo tradicionalne načine ogrevanja in hlajenja. Le-ti proizvajajo toploto ali hladijo zrak z uporabo zemeljskega plina ali kurilnega olja, kar ni ravno okolju prijazno.

Kako deluje toplotna črpalka?

PORABA TOPLOTNE ČRPALKE JE NIZKA
Zaradi visoke energetske učinkovitosti je poraba toplotne črpalke nižja kot pri tradicionalnih načinih ogrevanja in hlajenja.

TOPLOTNE ČRPALKE SO OKOLJU PRIJAZNE
Oddajajo manj toplogrednih plinov in onesnaževal kot tradicionalne metode. Vaš ogljični odtis bo nižji.

TOPLOTNE ČRPALKE SO VSESTRANSKE
Uporabljajo se lahko za ogrevanje in hlajenje posameznih prostorov ali celotnih stavb, zato so odlična izbira tako za stanovanjske kot poslovne objekte. Montaža je enostavna, vzdrževanje pa minimalno. (1)

TOPLOTNE ČRPALKE SKRBIJO ZA KAKOVOSTEN ZRAK
Iz zraka v vašem domu pomagajo odstraniti onesnaževala in alergene ter uravnavajo raven vlažnosti, kar je v poletnih mesecih še posebej koristno.

Zakaj je poraba toplotne črpalke tako nizka?

Poraba toplotne črpalke je nizka predvsem zato, ker toplote ne proizvajajo same, temveč jo pridobivajo iz zunanjega zraka, zemlje ali vode, za kar porabijo veliko manj energije.

Pa saj tudi toplotna črpalka koristi električno energijo za pogon?

Seveda, vendar v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, ki uporabljajo električno energijo za neposredno proizvodnjo toplote, toplotna črpalka zagotovi do trikrat več toplotne energije za vsako porabljeno enoto električne energije. To je zato, ker toploto prenaša z ene lokacije na drugo, namesto da bi jo proizvajala sama.

Toplotne črpalke so zasnovane za delovanje v različnih podnebnih razmerah in pogojih in nekateri modeli delujejo učinkovito tudi pri temperaturah do -15 °C.

poraba toplotne črpalke prihranek
Energetska učinkovitost in vsestranskost toplotnih črpalk prispevata k nižji porabi in obratovalnim stroškom v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. (4)

Poraba toplotne črpalke v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi

Na znanem slovenskem portalu (2) so izračunali stroške različnih ogrevalnih sistemov po trenutno veljavnih cenah. V tabeli so prikazani stroški ogrevanja, višina začetne naložbe in skupni stroški po 10 letih.

Ogrevalni sistem EnergentLetni strošek ogrevanja (€): poraba x cena energentaOkvirna višina investicije (€)Skupni stroški po 10 letih (€)
Peč na drvaDrva7003.50010.500
Toplotna črpalka zrak-vodaElektrika1.0406.50016.900
Toplotna črpalka voda-vodaElektrika64011.000*17.400
Toplotna črpalka zemlja-vodaElektrika72012.000*19.200
Plinska pečZemeljski plin2.1003.00024.000
Peč na peletePeleti2.4002.50026.500
Peč na oljeKurilno olje2.6002.50028.500
Plinska pečUNP (utekočinjen naftni plin)3.9203.00042.200
*višina začetne naložbe je odvisna od globine vrtine oziroma izkopa za zemeljske kolektorje (2)

Letni stroški ogrevanja in višina investicije – kot pričakovano, je poraba toplotne črpalke med najnižjimi.

Če pogledamo skupne stroške po 10 letih, opazimo, da boste najmanj odšteli za ogrevanje s pečjo na drva. Pa vendar ogrevanje na drva ni najbolj optimalno. Z njimi je ogromno dela, zahtevajo prostor za skladiščenje in onesnažujejo okolje z emisijami in trdimi delci.

Cene zemeljskega plina so skokovito narasle, zato je trenuten letni strošek ogrevanja ocenjen na 2.100 €. Poudarjamo še, da v letu 2023 Eko sklad NE PONUJA subvencij za nakup plinskih kondenzacijskih peči, kar bo verjetno marsikoga odvrnilo od nakupa. (3)

Ali nizka poraba toplotne črpalke upravičuje visoke začetne stroške?

Vsekakor ne moremo zanemariti visoke začetne naložbe pri toplotnih črpalkah, ki je, odvisno od modela med 6.500 – 12.000 €. Dejstvo pa je, da se investicija na dolgi rok povrne. Življenjska doba toplotnih črpalk je okvirno 25 let, kar je 10 let več kot pri drugih ogrevalnih sistemih.

Za večino domov je najbolj primerna izbira toplotna črpalka zrak-voda, kjer bo tudi začetna naložba najnižja. Žal pa bo poraba toplotne črpalke zrak-vode najvišja, saj so manj učinkovite kot variante voda-voda in zemlja-voda. Bolj podrobno smo toplotne črpalke primerjali v tem prispevku.

poraba toplotne črpalke prihranek 2
Pri izbiri toplotne črpalke upoštevajte izolacijo in velikost doma, ogrevalne navade, morebitno ogrevanje sanitarne vode in različne kombinacije ogrevalnih sistemov s toplotno črpalko.

Ne pozabite na subvencije Eko sklada

Eko sklad tudi v letu 2023 ponuja subvencije in kredite za naložbo v toplotno črpalko.

Javni poziv, preko katerega ste upravičeni do subvencije za toplotno črpalko, je 99SUB-OB22.

Priporočamo, da si preberete pogosta vprašanja in odgovore glede oddaje vloge in izpolnjevanja pogojev, ki jih je objavil Eko Sklad.

Kako se odločiti, komu zaupati postavitev toplotne črpalke?

Preberite si nasvete, kako izbrati najboljšega monterja.

Strokovnjaki Aterm so vam vedno na voljo za nasvet, pomoč ali dodatno vprašanje.

VIR (1) – The Momentum
VIR (2) – Primerjam.si
VIR (3) – Eko sklad
VIR (4) – Vecteezy
VIR (5) – Energy.gov