fbpx
Ogrevanje s toplotno črpalko

Primerjava toplotnih črpalk za začetnike

Če ste naleteli na prispevek primerjava toplotnih črpalk, verjetno načrtujete vgradnjo novega ogrevalnega sistema za svoj dom. Vsekakor vam čestitamo, da ste izbrali toplotno črpalko, ki je v sodobnih hišah že praktično nepogrešljiva.

Zakaj smo nad toplotnimi črpalkami tako navdušeni?

Pri Panheat Aterm prisegamo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami!

Primerjava toplotnih črpalk

Če vas članek ne zanima, ker o toplotnih črpalkah veste že vse, potem raje obiščite našo spletno trgovino Aterm in si še danes izberite svojo.

Primerjava toplotnih črpalk – katero izbrati?

Ne glede na to, ali razmišljate o zamenjavi obstoječega sistema za ogrevanje, ali ste v fazi gradnje nove hiše, se verjetno sprašujete, katera vrsta toplotne črpalke je najprimernejša za vaš dom?

Voda-voda, zemlja-voda, zrak-voda, zrak-zrak, geotermalna … ne skrbite, vse to bomo razjasnili in na koncu bo vaša odločitev precej enostavna. Pripravili smo pregled posameznih vrst toplotnih črpalk, kako delujejo, njihove prednosti in slabosti. Skratka, celovita primerjava toplotnih črpalk. Vas zanima cena toplotne črpalke?

Če pa nimate časa (ali volje) za nadaljnje branje in je vse skupaj preveč zapleteno, se kar obrnite na naše Aterm svetovalce, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli za optimalno izbiro in vgradnjo toplotne črpalke.

Ste vedeli?
Toplotne črpalke lahko uporabljamo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, reverzibilne toplotne črpalke pa tudi za hlajenje prostorov. (1)

Primerjava toplotnih črpalk – kako merimo njihovo učinkovitost?

Za projekt primerjava toplotnih črpalk moramo pojasniti, kako določimo njihovo učinkovitost. Kot merilo se uporablja grelno število COP (angl. “Coefficient of Performance“), ki predstavlja razmerje med pridobljeno toplotno energijo in delom, porabljenim za delovanje črpalke – za elektriko. Višje, kot je število, bolj učinkovita je toplotna črpalka. (2)

Na primer: Toplotna črpalka ima COP 5.0, to pomeni, da za 1 kWh elektrike pridobite 5 kW toplotne energije.

Primerjava toplotnih črpalk glede na vir toplote

A. Toplotna črpalka voda-voda

Izkorišča toploto podtalnice in jo oddaja vodi v ogrevalnem sistemu. To je zelo učinkovit način ogrevanja, ki deluje popolnoma samostojno. Za delovanje moramo izvrtati dve vrtini, oddaljeni nekaj metrov:

1. Vrtino, v katero vstavimo cev s potopno črpalko (sesalna vrtina).
2. Vrtino, po kateri se ohlajena voda vrača v podtalnico.


Izkoristek toplotne črpalke voda-voda je v primerjavi z ostalimi vrstami toplotnih črpalk največji, saj je temperatura podtalnice običajno stalna, v povprečju nekje 10 °C. Dosegli bomo višja grelna števila in s tem boljše izkoristke skozi celo leto.

Grelno število: 5,5 – 6,4

Dejstvo pa je, da je investicija v toplotno črpalko voda-voda večja. Za vgradnjo potrebujemo dostop do podtalnice, ki pa se ne nahaja na čisto vsaki parceli. Polega tega moramo izkopati vrtine, za kar potrebujemo tudi dovoljenje Agencije RS za okolje.

B. Toplotna črpalka zemlja-voda

Izkorišča toploto zemlje in jo oddaja vodi v ogrevalnem sistemu. Toplotna črpalka deluje tako, da zbrano toploto izkorišča tudi takrat, ko je zunaj mrzlo. Po zaprtem sistemu cevi kroži voda, ki zemlji odvzame toploto in jo prenese v naš dom. Poznamo dva različna sistema črpalke zemlja-voda:

1. S horizontalnimi kolektorji – Cevi so položene na globini 120 – 130 cm.
2. Z vertikalno geo sondo – Cevne sonde, vstavljene v vrtine na globini 60 – 140 m.


Ker so tla bolj stabilen vir energije kot zrak, je toplotna črpalka zemlja-voda bolj učinkovita kot zrak-voda. Značilna je dolga življenjska doba in enostavno vzdrževanje. Če izberemo reverzibilno varianto, je možno tudi hlajenje v poletnem času.

Grelno število: 3,5 – 4,5

Investicija v toplotno črpalko zemlja-voda je višja, zlasti, če se odločimo za geotermalno toplotno črpalko. Če se odločite za cenejšo varianto s horizontalnimi kolektorji, pa potrebujete dovolj veliko zemljišče.

B. 2. Geotermalna toplotna črpalka

Geotermalna energija je vir energije, ki nastaja zaradi vroče zemeljske notranjosti. Je obnovljivi vir energije, saj nastaja ves čas. Bolj, kot gremo globoko, bolj stabilna je temperatura, saj nanjo ne vpliva zunanje podnebje.

Geotermalna toplotno črpalka te lastnosti s koristjo izkorišča. S pomočjo geosonde pridobiva geotermalno energijo v globljih plasteh zemlje. Gre za zaprt sistem, po katerem kroži voda, ki se v globini zemlje segreje. Topla voda potuje proti površju v notranjo enoto toplotne črpalke in naprej po ceveh do prostorov, ki jih ogreva. Ohlajena voda se nato vrne v geosondo in se ponovno segreje.

Geotermalna energija
Geotermalna energija ima številne prednosti pred tradicionalnimi viri energije, ki temeljijo na fosilnih gorivih. Največja prednost geotermalne energije je, da je čista in varna za okolje.

Ima izredno dolgo življenjsko dobo, več kot 25 let, saj ni izpostavljena vremenskim vplivom, ker je skrita pod zemljo. Je praktično neuničljiva in se pokvari redkeje kot črpalka zrak-voda. Geotermalna energija je za razliko od podtalnice dostopna vsepovsod in z izkopom vrtine ne zavzame veliko prostora, tako kot na primer horizontalni kolektorji.

Moramo pa povedati, da gre za najdražjo toplotno črpalko, ki je lahko tudi do dvakrat dražja od črpalke zrak-voda. Vseeno pa pri odločitvi upoštevajte minimalne stroške popravil in dolgo življenjsko dobo.

C. Toplotna črpalka zrak-voda

Tudi tukaj izkoriščamo obnovljivi vir energije, s katerim lahko ogrevamo in hladimo svoj dom in sanitarno vodo. Toplotna črpalka zrak-voda deluje tako, da pridobiva toploto iz zraka in jo prenaša na vodo, ki se uporabi za ogrevanje prostorov.


Toplotna črpalka zrak-voda je ena najbolj razširjenih variant, saj je med najbolj cenovno ugodnimi. Primerjava toplotnih črpalk – investicija je tukaj veliko nižja kot pri geotermalni toplotni črpalki ali toplotni črpalki voda-voda.

Grelno število: 3,2 – 4,2

Ker so pri delovanju nekoliko bolj potratne, jih priporočamo za ogrevanje nizkoenergijskih ali pasivnih hiš. V zimskem času je zaradi nizkih temperatur zraka izkoristek toplote slabši, kar se pozna pri večji porabi elektrike.

D. Toplotna črpalka zrak-zrak

Kot pove že samo ime, te črpalke za delovanje izkoriščajo toploto zraka in jo skozi prezračevalni sistem z vpihovanjem zraka oddajajo v prostore. Vgrajujejo se v kombinaciji s prezračevalnim sistemom z rekuperacijo, ki je nujen zaradi zrakotesnosti pasivne hiše.

Grelno število: 2,3 – 3,3

Primerne so le za vgradnjo v majhne pasivne hiše, kjer so toplotne izgube zelo nizke in ni potrebe po velikem nadomeščanju toplote. Težava je tudi pri ogrevanju sanitarne vode, ki jo mora načeloma ogrevati ločeni sistem. (3)

Primerjava toplotnih črpalk od boljše do najboljše

Če se osredotočimo na učinkovitost, so toplotne črpalke, ki uporabljajo zemeljske vire (toplota zemlje ali vode) veliko bolj učinkovite in imajo višje grelno število COP. Temperatura zemlje oziroma vode je bolj konstantna kot temperatura zraka.

Dejstvo pa je, da je vgradnja toplotnih črpalk voda-voda in zemlja-voda (geotermalna) večja investicija, saj moramo pripraviti vrtine. Vse to pa se nam povrne z nizkimi obratovalnimi stroški in dolgo življenjsko dobo.

Toplotne črpalke zrak-voda so priročnejše, ne potrebujejo vrtin ali podzemne razpeljave cevi. Niso pa tako učinkovite kot toplotne črpalke voda-voda in zemlja-voda, zlasti pri ekstremnih temperaturah.

Primerjava toplotnih črpalk
Več na temo primerjava toplotnih črpalk vas čaka tukaj.

Katero boste pa vi izbrali? Skočite v našo spletno trgovino.

Za začetek vam predlagamo, da si na hitro ogledate našo spletno stran Panheat Aterm. V naslednjem koraku pa nas pocukajte za rokav preko kontaktnega obrazca. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Jamčimo vam, da bomo s svojim strokovnim znanjem za vas poiskali optimalno rešitev ogrevanja vašega doma.

VIR (1) – Delo in dom
VIR (2) – Wikipedija
VIR (3) – Energy Saving Trust