fbpx
cena toplotne črpalke prikazna

Zakaj je cena toplotne črpalke tako visoka in kako prihraniti

Če želite zamenjati svoj stari ogrevalni sistem in kupiti novega, na vrhu vašega izbora vsekakor kraljuje toplotna črpalka. Poznate vse prednosti, ki jih ponuja, hkrati pa se sprašujete – zakaj je cena toplotne črpalke tako visoka? Za vas smo raziskali, kaj vpliva na njeno ceno, kako izbrati optimalno toplotno črpalko in na ta račun prihraniti nekaj denarja.

Toliko prednosti, kot ima, tako visoka je tudi cena toplotne črpalke

Toplotna črpalka je eleganten, učinkovit in cenovno ugoden način ogrevanja ter hlajenja vašega doma. Njena največja prednost je v tem, da sama ne proizvaja toplote, tako kot običajni ogrevalni sistemi, temveč le prenaša toploto iz zunanjega zraka, vode ali zemlje v vaš dom.

cena toplotne črpalke, ki hladi in greje
Ker so toplotne črpalke sistem dva v enem in tudi hladijo, govorimo o celoletnih prihrankih. Prihranili boste tako pri nakupu klimatske naprave kot pri porabi energije.

Prednosti toplotne črpalke

SO ENERGETSKO UČINKOVITE

Toplotne črpalke delujejo tako, da premikajo zrak z enega mesta na drugo: pozimi odvzamejo toploto iz zunanjega vira in jo dovajajo v notranjost, poleti pa ta proces obrnejo. Že samo dejstvo, da same ne proizvajajo toplote ali hladnega zraka, vam lahko pove, da s toplotno črpalko prihranite veliko energije.

Vaši stroški ogrevanja bodo nižji za 75 %. Naj vas od nakupa ne odvrne visoka cena toplotne črpalke, saj se naložba povrne v približno 8 letih. Seveda je to odvisno od tipa in modela toplotne črpalke, izolacije objekta, talnega ogrevanja in drugih dejavnikov.

POTREBUJETE LE EN SISTEM, NE DVEH

Ena glavnih prednosti toplotnih črpalk je, da vaš dom tako ogrevajo, kot hladijo. Toplotna črpalka je sistem dva v enem, ki se najbolje obnese v blagih podnebnih razmerah – zlasti v podnebnih razmerah z blagimi zimami. Prihranijo vam nakup klimatske naprave in dodatnega električnega ali plinskega bojlerja za ogrevanje tople vode, saj skrbijo tudi za pripravo sanitarne vode.

SO TIHE

Delovanje toplotnih črpalk je dokaj tiho, sploh če za primerjavo vzamemo klimatsko napravo. Kompresor toplotne črpalke je nameščen v zunanji enoti, zato toplotne črpalke znotraj doma praktično ne boste slišali. Res je, da obstajajo popolnoma neslišni načini ogrevanja, to so na primer IR paneli, ki pa ne ponujajo celovite rešitve – ne hladijo in ne ogrevajo sanitarne vode. (1)

OGREVAJO ENAKOMERNO IN KONSTANTNO

Prednost toplotnih črpalk je, da zagotavljajo konstantno ogrevanje ali hlajenje. Če jih primerjamo z drugimi ogrevalnimi sistemi, na primer s klimatsko napravo, opazimo, da veliko bolje ohranjajo stalno sobno temperaturo v vseh prostorih. Drugi načini ogrevanja pogosto ustvarijo neenakomerne temperature. Če na primer pogledamo IR panele, ki so sicer odličen način ogrevanja, ampak se bomo spopadali z vročimi in hladnimi točkami v prostoru.

cena toplotne črpalke je visoka, ker zagotavlja izredno prijetno bivalno okolje
Dejstvo je, da toplotna črpalka ustvari izredno prijetno bivalno okolje, ki se ne more primerjati z drugimi načini ogrevanja in hlajenja. Mogoče vam je sedaj že bolj jasno, zakaj je cena toplotne črpalke tako visoka.

Od česa je odvisna cena toplotne črpalke

Cena toplotne črpalke je odvisna od več dejavnikov, nanjo najbolj vplivajo spodaj našteti.

  • Tip toplotne črpalke je dejavnik, ki ima na ceno največji vpliv. Cena toplotne črpalke lahko glede na tip variira od 5.000 do 18.000 EUR. Najcenejše so toplotne črpalke zrak voda, najdražje pa zemlja voda in voda voda.
  • Kvadratura doma vpliva na velikost (moč) toplotne črpalke, ki jo potrebujete. Določen vpliv ima tudi toplotna izolacija, ki tako kot kvadratura določa, koliko energije boste potrebovali za ogrevanje doma.
  • Učinkovitost toplotne črpalke je določena z grelnim številom COP in letnim grelnim številom SCOP. Višja, kot je vrednost, bolj učinkovita je toplotna črpalka. Vgradnja manj učinkovite toplotne črpalke je cenejša, vendar vam bo dolgoročno prihranila manj denarja. (2)
naj cena toplotne črpalke ne bo edino merilo pri nakupu
Naj ne bo cena toplotne črpalke edino merilo pri izbiri in nakupu. Pozanimajte se o optimalni moči in učinkovitosti toplotne črpalke.

Kako je cena odvisna od izbranega tipa toplotne črpalke

Daleč največkrat vgrajena je toplotna črpalka zrak voda, sledita zemlja voda in voda voda, ki je najmanj pogosta. Poznamo tudi toplotno črpalko zrak zrak, ki je primerna le za pasivne novogradnje.

Cena toplotne črpalke se giblje med:

  • ZRAK – VODA med 5.000 in 10.000 EUR
  • ZEMLJA – VODA med 8.000 in 16.000 EUR
  • VODA – VODA med 10.000 in 18.000 EUR

Katera toplotna črpalka je najboljša?

Kako je cena toplotne črpalke odvisna od kvadrature doma

Večjo kvadraturo hiše, kot imate, bolj močno toplotno črpalko potrebujete. Moč toplotne črpalke se meri v kW, običajne vrednosti so od 4 do 25 kW. V grobem lahko rečemo, da v primeru energetsko učinkovite novogradnje kupci najpogosteje izberejo 6 kW toplotno črpalko, če gre za starejši objekt, pa 11 kW. Močnejša, kot je, višja je cena toplotne črpalke.

Če boste kupili toplotno črpalko brez tehtnega razmisleka o tem, kako močna mora biti, bo delovala neučinkovito. V primeru, da vas bo zavedla nizka cena toplotne črpalke in boste kupili prešibko, potem vas bo pozimi zeblo. Če boste kupili premočno, ne boste zadovoljni s prihranki energije. Potrebno moč toplotne črpalke, ki bo optimalno ogrevala vašo hišo, mora določiti strokovnjak.

Kvadratura domaMoč toplotne črpalke (kW)
200 m25
250 m210
300 m212
300 m216
Priporočena moč toplotne črpalke glede na velikost vaše hiše. Optimalna moč je odvisna tudi od toplotne izolacije objekta. (3)

Kako je cena toplotne črpalke odvisna od njene učinkovitosti

Učinkovitost toplotne črpalke merimo s številom COP, ki je odvisen od vira toplote (zrak, zemlja, voda), režima temperature in komponent naprave. Število COP je določeno po standardu EN 14511, tako da lahko toplotne črpalke med seboj učinkovito primerjamo.

  • COP je razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno elektriko.
  • SCOP je letno grelno število, ki predstavlja delovanje črpalke skozi celo leto.

Vrednosti za toplotno črpalko se gibljejo med 2 in 6. Višje, kot je grelno število, bolj učinkovita je toplotna črpalka. Drugače povedano, glede na vloženo energijo boste prejeli več toplote. In ja, višje, kot je grelno število, večja bo cena toplotne črpalke, a vam bo ta hkrati omogočala veliko večje prihranke pri električni energiji.

VIR (1) – Southern Air
VIR (2) – Architectural Digest
VIR (3) – The Eco Experts