fbpx
moč toplotne črpalke prikazna

Kakšna naj bo moč toplotne črpalke za optimalno delovanje?

Ste utrujeni od visokih računov za ogrevanje? Se vam zdi, da je vaš ogrevalni sistem kakor sod brez dna? Čas je, da razmislite o naložbi v toplotno črpalko, ki bo vaši denarnici veliko bolj prijazna. Izbira je dandanes res ogromna, vi pa se sprašujete, kakšno moč toplotne črpalke potrebujete, da bo vaš dom optimalno ogret – in ohlajen.

Kaj se zgodi, če izberete napačno moč toplotne črpalke?

Če boste kupili toplotno črpalko, ki je za vaš dom premočna, bo imela kratek cikel, to pomeni, da se bo pogosteje vklapljala in izklapljala, kar ni zdravo za motor. Če bo moč toplotne črpalke premajhna, bo poskušala nenehno delovati, da bi zadostila vašim željam po toploti. Težavi nista le majhna nadležnost, temveč vas lahko tudi drago staneta.

Nepravilno dimenzionirana toplotna črpalka ne bo delovala učinkovito in vas lahko na koncu stane več, kot če bi izbrali optimalno moč enote. Poleg tega vaš dom ne bo ustrezno ogrevan in ohlajen. Lahko se zgodi, da temperatura ne bo konstantna in se bo po prostorih razlikovala. Verjetno boste imeli tudi težave z vlago.

Še bolj pomembno pa je, da neustrezna moč toplotne črpalke škoduje celotnemu sistemu. Nepravilno dimenzionirane toplotne črpalke potrebujejo pogostejše vzdrževanje in se hitreje pokvarijo. Če enota deluje s kratkimi cikli ali neprestano, lahko zaradi prevelike obremenitve in obrabe pride do okvare motorja ventilatorja. (1)

Kaj upoštevati, ko boste izbirali toplotno črpalko?

Tako, odločili ste se, da je čas za nakup nove toplotne črpalke. Preden bo napočil trenutek odločitve, morate izračunati in določiti moč toplotne črpalke, ki jo potrebujete za svoj dom. Pri tem morate upoštevati kar nekaj dejavnikov, najpomembnejši med njimi je velikost vašega doma. Morda živite v stanovanju? Kako dobra je vaša izolacija? Pri izračunu za moč toplotne črpalke ne zanemarite vpliva podnebja in vremenskih razmer na lokaciji, kjer živite.

Zavedamo se, da izbrana moč toplotne črpalke ni odvisna le od vas, temveč tudi od vašega finančnega stanja. Določite si zgornjo mejo zneska za nakup in namestitev toplotne črpalke, ki je za vas še sprejemljiv. Upoštevajte tudi, da se vam bo naložba v optimalno toplotno črpalko sčasoma obrestovala in vam na dolgi rok prihranila kar nekaj denarja.

Preberite še: Cena toplotnih črpalk na slovenskem trgu.

Določite ogrevalno obremenitev svojega doma

Ogrevalna obremenitev je količina toplote, ki jo morate dodati svojemu domu, da ohranite prijetno temperaturo v prostoru. Izračun ogrevalne obremenitve je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na izbrano moč toplotne črpalke.

Za izračun ogrevalne obremenitve kontaktirajte Aterm.

Moč toplotne črpalke naj bo odvisna od ogrevalne obremenitve

Za določitev ogrevalne obremenitve upoštevajte:

  • Kvadraturo vaše hiše (ali stanovanja).
  • Število in velikost oken.
  • Kakšna je izolacija v vašem domu in koliko zraka pride v notranjost.
  • Lokalno podnebje in koliko dni na leto potrebujete aktivno ogrevanje in hlajenje.
  • Velikost in obliko vašega doma.
  • Število oseb, ki v hiši bivajo.
  • Želje glede temperature in vlažnosti.
  • Vse druge naprave v domu, ki proizvajajo toploto. (2)
Odgovor na vprašanje, kakšno moč toplotne črpalke potrebujem, ni enostaven. Na izbiro prave velikosti vpliva več dejavnikov, kot se vam morda zdi na prvi pogled. Le redki so tako pogumni, da se dimenzioniranja toplotne črpalke lotijo kar sami. Priporočamo, da tako pomembno odločitev zaupate strokovnjakom, ki vedo, kaj delajo. Za nasvet vprašajte Aterm. (3)

Preverite tudi energetsko učinkovitost, ne le moč toplotne črpalke

Optimalna energetska učinkovitost in moč toplotne črpalke bosta slej kot prej upravičili visoko začetno naložbo. Pred nakupom preverite, kakšna je energetska učinkovitost izbrane toplotne črpalke, saj moč toplotne črpalke ni edini dejavnik, ki vpliva na porabo. Nakup energetsko učinkovite toplotne črpalke se vam bo obrestoval!

Kako izgleda energijska nalepka toplotne črpalke?

Če ste izbrali kombinirano toplotno črpalko, s katero boste poleg prostorov ogrevali tudi sanitarno vodo, boste na energijski nalepki opazili dve koloni:

  • energetska učinkovitost ogrevanja prostorov: razred A+++ do D
  • energetska učinkovitost ogrevanja sanitarne vode: razred A+ do F

Na energijski nalepki preverite nazivno izhodno moč toplotne črpalke v različnih podnebnih razmerah, ki jo lahko razberete iz temperaturnega zemljevida Evrope, ki prikazuje 3 temperaturna območja (hladno, povprečno in toplo podnebje).


Vas motijo glasne stvari? Potem ne pozabite preveriti hrupnosti notranje ter zunanje enote, ki se meri v dB in je navedena v spodnjem levem kotu energijske nalepke.

VIR (5)

Kako primerjamo učinkovitost in moč toplotne črpalke?

Tehnični izrazi, ki jih morate poznati, če želite izbrati učinkovito toplotno črpalko:

COP – koeficient učinkovitosti
Vrednost COP opisuje ogrevalno ali hladilno moč toplotne črpalke, deljeno z vloženo električno energijo. Ni najboljše merilo učinkovitosti. COP toplotnih črpalk se giblje med 2,75 in 6,13.

SCOP – sezonski koeficient učinkovitosti
SCOP je podatek, ki ga v Evropi uporabljamo za merjenje povprečne učinkovitosti ogrevanja in je boljši pokazatelj kot COP. Pridobljena toplota in porabljena električna energija za določeno število obratovalnih ur pri vsaki temperaturi se seštejeta in razdelita, da se dobi povprečni COP za 1 leto. SCOP upošteva tudi porabo energije za stanje pripravljenosti in ogrevanje ohišja motorja. SCOP se giblje med 3,9 in 5,2.

EER – razmerje energetske učinkovitosti
EER je merilo učinkovitosti hlajenja enote, ki se v Evropi uporablja bolj redko. Podatek se testira le pri enem pogoju, običajno pri zunanji temperaturi zraka 35 °C in notranji temperaturi povratnega zraka 26 °C in pri 50-% relativni vlažnosti, zato ga ni priporočljivo uporabljati za oceno letne porabe energije, če živite v Sloveniji, saj nimamo tako vročega podnebja.

SEER – sezonsko razmerje energetske učinkovitosti
SEER se uporablja kot merilo učinkovitosti hlajenja toplotne črpalke. Proizvajalci izračunajo vrednost SEER tako, da jo preizkusijo pri različnih zunanjih temperaturah, ki predstavljajo hladilno sezono. SEER uporabljamo, ko je naša toplotna črpalka nameščena v povprečnih podnebnih razmerah (beri: v Sloveniji).

HSPF – sezonski faktor učinkovitosti ogrevanja
HSPF se uporablja kot merilo učinkovitosti ogrevanja toplotnih črpalk. Gre za razmerje med toplotno močjo v ogrevalni sezoni, deljeno s številom vatnih ur električne energije, ki je bila porabljena za njeno proizvodnjo, pri čemer se upošteva dodatno električno ogrevanje. (4)

VIR (1) – Cool Blew
VIR (2) – Carbonswitch
VIR (3) – Veectezy
VIR (4) – The Engineering Mindset
VIR (5) – Mitsubishi