fbpx
toplotne-crpalke-zrak-voda-prikazna

Toplotne črpalke zrak voda so primerne za številne objekte

Ali razmišljate, da bi svoj dom ali vikend modernizirali z uvedbo toplotne črpalke zrak voda? To je pametna odločitev, ki prinaša dolgoročne prednosti. Toplotne črpalke zrak voda so številka ena na področju ogrevanja, predvsem zato, ker se lahko prilagodijo različnim arhitekturnim slogom in energetskim potrebam. Ne glede na to, ali živite v moderni hiši na obrobju mesta ali v prenovljeni stari kmetiji na podeželju, lahko toplotna črpalka postane srce vašega domačega ogrevalnega sistema.

Predstavljajte si sistem, ki izkorišča obnovljive vire in zmanjšuje vaše mesečne stroške, hkrati pa skrbi za zeleno prihodnost. V nadaljevanju bomo razložili, kako toplotne črpalke zrak voda spremenijo vaš dom in način življenja.

Ali veste, zakaj so toplotne črpalke zrak voda najboljše?

Če razmišljate o ogrevanju svojega doma na trajnosten način, energetski svetovalci priporočajo ogrevanje s toplotno črpalko. Toplotne črpalke zrak voda so odlična izbira, ki združuje sodobno tehnologijo in ekološko odgovornost. S toplotno črpalko zrak voda izkoristite naravno toploto iz okolja, ki je popolnoma brezplačna.

V primeru, da se boste odločili za kombinacijo s samooskrbno sončno elektrarno ali solarnim ogrevanjem vode, bodo stroški in vpliv na okolje še manjši. Predstavljajte si dom, kjer je ogrevanje učinkovito, ekološko in prijazno do denarnice.

Kako delujejo toplotne črpalke zrak voda

Toplotne črpalke zrak voda delujejo tako, da iz okolice črpajo toploto in jo prenesejo v vodni sistem ogrevanja. Kljub temu, da zunaj vlada mraz, lahko toplotna črpalka učinkovito izvleče toploto iz zraka – deluje celo pri temperaturah do -20 °C. Ko zunanji zrak preide skozi toplotno črpalko, se njegova toplotna energija prenese na hladilno sredstvo, ki se nato segreje in kondenzira, pri tem pa oddaja toploto, ki se uporabi za ogrevanje vašega doma. Več o tem, kako deluje toplotna črpalka.

Prednosti uporabe toplotne črpalke zrak voda

Največja prednost toplotnih črpalk zrak voda je v njihovi energetski učinkovitosti in nizki porabi. Običajna toplotna črpalka zrak voda doseže koeficient učinkovitosti (COP) med 3 in 5, kar pomeni, da za vsak vložen kilovat električne energije proizvede med 3 in 5 kilovatov toplotne energije. Manjša poraba elektrike in manjše emisije toplogrednih plinov. (1)

toplotne-črpalke-zrak-voda-zunanja-enota
Toplotne črpalke zrak voda so enostavne za vgradnjo in vzdrževanje, kar dodatno prispeva k njihovi priljubljenosti med lastniki nepremičnin, ki iščejo trajnostne in stroškovno učinkovite rešitve za ogrevanje.

Primerjava učinkovitosti z drugimi ogrevalnimi sistemi

Ko razmišljate o prenovi ali nadgradnji starega ogrevalnega sistema, je pomembno, da raziščete različne možnosti in jih primerjate z vidika učinkovitosti in stroškov. Toplotne črpalke zrak voda predstavljajo eno izmed najboljših možnosti, predvsem zaradi njihove visoke energetske učinkovitosti in ekološkega delovanja. Kako pa se te črpalke dejansko primerjajo z drugimi ogrevalnimi sistemi, kot so plinski kotli, peči na drva, električne peči in IR paneli?

Energetska primerjava toplotne črpalke zrak voda

Če primerjamo toplotne črpalke zrak voda s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi, kot so plinski in oljni kotli, izstopa predvsem razlika v energetski učinkovitosti. Medtem ko tradicionalni sistemi pogosto dosežejo učinkovitost med 75 % in 90 %, toplotne črpalke običajno presegajo 300-% učinkovitost. To pomeni, da za vsak kilovat vložene energije toplotne črpalke zrak voda proizvedejo trikrat več toplotne energije. Takšna učinkovitost poskrbi za nižje stroške ogrevanja in ne nazadnje pomaga tudi v boju proti podnebnim spremembam v Sloveniji. (2)

toplotne-crpalke-zrak-voda-obnovljiva-energija
Ko govorimo o trajnosti, toplotne črpalke zrak voda izstopajo zaradi svoje sposobnosti izkoriščanja obnovljivih virov, na primer solarne energije. Nasprotno pa sistemi, kot so plinski in oljni kotli, temeljijo na fosilnih gorivih, ki niso samo dražja in manj učinkovita, ampak tudi bolj škodljiva za okolje.

Ali so toplotne črpalke zrak voda drage?

Oglejmo si še finančni vidik vgradnje toplotne črpalke. Upoštevati moramo tako začetne stroške kot dolgoročne prihranke, ki jih prinašajo. Pred odločitvijo se seznanite z aktualnimi razpisi, da boste na tekočem, katere finančne ugodnosti lahko koristite. V Sloveniji so na voljo nepovratne finančne spodbude Eko sklada, ki znatno zmanjšajo začetni finančni vložek in pospešijo povračilo naložbe v toplotno črpalko​. Kakšna pa je cena toplotne črpalke?

Koliko boste odšteli za začetno naložbo

Začetna investicija v toplotno črpalko zrak voda se vam morda zdi visoka, vsaj, če znesek primerjate z nekaterimi drugimi ogrevalnimi sistemi. Upoštevajte pa, da toplotne črpalke prinašajo izjemne prihranke na dolgi rok. Z visokim koeficientom učinkovitosti (COP) toplotne črpalke zrak voda zagotavljajo več energije, kot je potrebno za njihovo delovanje. To pomeni, da se začetni stroški sčasoma povrnejo, saj se mesečni stroški za ogrevanje občutno zmanjšajo. Vas zanima, katero ogrevanje na elektriko je najcenejše?

Začetni stroški vgradnje toplotne črpalke zrak voda so odvisni od velikosti in izolacije objekta. Na primer, za montažno hišo površine 120 m², ki potrebuje ogrevalno moč 8 kW, bi skupni stroški za toplotno črpalko, zalogovnik, bojler in montažo znašali okoli 9.000 €​​. Kljub temu začetni stroški predstavljajo dolgoročno investicijo, ki ponuja ogromno možnosti za prihranke.

toplotne-crpalke-za-sanitarno-vodo-varcne-scaled
Kako varčne pa so toplotne črpalke za sanitarno vodo?

Na voljo sta subvencija in kredit Eko sklada

V Sloveniji je na voljo nepovratna finančna spodbuda prek Eko sklada za vse, ki vlagajo v energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije, vključno z vgradnjo toplotne črpalke​​. Subvencija Eko sklada velja za vgradnjo toplotnih črpalk za ogrevanje.​ Kot vidite iz tabele spodaj, zneski niso majhni, in tako visoka subvencija kar pošteno zmanjša začetni vložek in pospeši povračilo naložbe v toplotno črpalko.

Vrsta subvencije% subvencijeMaksimalni znesek subvencijeOpombe
Standardna subvencijaDo 20 % vrednosti investicijeDo 1.000 EURVelja za standardno zamenjavo ogrevalnega sistema.
Zamenjava peči na drva ali kurilno oljeDo 40 % vrednosti investicijeDo 2.500 EURVelja za zamenjavo iztrošenih peči na drva ali kurilno olje.
Posebni primeri (določene občine)Do 50 % vrednosti investicijeDo 3.200 EURVelja za zamenjavo stare peči na drva ali kurilno olje v občinah s posebnim odlokom o kakovosti zraka (npr. Mestna občina Celje).
Višina subvencije Eko sklada za toplotne črpalke zrak voda. (3)

Najvišje subvencije so na voljo v primerih, kjer zamenjava pripomore k izboljšanju kakovosti zraka v določenih občinah​​.

Kako izbrati pravo toplotno črpalko zrak voda za vaš objekt

Če imate doma že vgrajeno talno gretje, je najprimernejša nizkotemperaturna toplotna črpalka, ki deluje učinkovito pri nižjih temperaturah in je idealna za sistem talnega ogrevanja. V primeru, da potrebujete višje temperature za obstoječi radiatorski sistem, pa je boljša izbira visokotemperaturna toplotna črpalka.

Razmišljate o montaži toplotne črpalke v svoj dom, vikend ali poslovni prostor? Odkrijte široko paleto visoko učinkovitih in zanesljivih rešitev, ki jih ponuja Panheat Aterm. Za več informacij obiščite njihovo spletno stran. Če imate dodatna vprašanja ali potrebujete osebno svetovanje, se obrnite na kontaktni center. Skupaj poiščimo najboljšo rešitev ogrevanja!

VIR (1) – Energy Savings Trust
VIR (2) – The Eco Experts
VIR (3) – Eko sklad