fbpx
toplotna-črpalka-ali-IR-paneli-prikazna

Toplotna črpalka ali IR paneli: katera je boljša rešitev?

Če ste se odločili za prenovo doma ali pa si le želite zmanjšati stroške ogrevanja, ste se verjetno že vprašali: toplotna črpalka ali IR paneli? Medtem ko toplotne črpalke pretvarjajo energijo iz zemlje, vode ali okoliškega zraka in veljajo za energetsko učinkovit način ogrevanja, pa so prednosti IR panelov enostavna postavitev, učinkovitost ogrevanja in estetski dizajn. 

Toda to je le posplošena ugotovitev. Kot boste v nadaljevanju spoznali, je vprašanje: “toplotna črpalka ali IR paneli” veliko bolj kompleksno in zahteva bolj poglobljen pristop. Odločili smo se torej, da bomo v tem prispevku naredili celovito primerjavo med tema načinoma ogrevanja. Posebno pozornost bomo posvetili učinkovitosti, stroškom ogrevanja, ogljičnemu odtisu in primernosti za različne vrste objektov

Primerjalna analiza: toplotna črpalka ali IR paneli

Odločitev glede ustreznosti namestitve ogrevalnega sistema zahteva bolj poglobljen vpogled v različne vidike ogrevanja. Pri iskanju odgovora na vprašanje: “Toplotna črpalka ali IR paneli?” se pojavijo različna podvprašanja, kot so:

  • Kateri način ogrevanja je energetsko učinkovitejši?
  • Pri katerem se investicija hitreje povrne? in
  • Kateri je okolju prijaznejši? (1)

V nadaljevanju bomo torej odgovarjali na ta vprašanja, s ciljem, da vam olajšamo odločitev glede tako pomembne investicije, kot so toplotna črpalka, ali IR paneli. 

Učinkovitost sistema

Odločitev – toplotna črpalka ali IR paneli je v prvi vrsti odvisna od učinkovitosti ogrevalnega sistema. Medtem ko toplotna črpalka za svoje delovanje uporablja zunanji okoliški zrak, vodo ali zemeljsko toploto in ogreva volumen zraka v prostoru, pa so IR paneli zasnovani tako, da neposredno ogrevajo predmete v prostoru. Povedano drugače, delujejo na principu sončnih žarkov

Zato je pri dilemi: “toplotna črpalka ali IR paneli” potrebno, z vidika učinkovitosti sistema, upoštevati dejavnike, kot so: 

  • namembnost in značilnost prostora
  • način zagotavljanja toplote in ustvarjanja udobja v prostoru in
  • koeficient zmogljivosti. (2)

Naj se najprej pri iskanju odgovora na vprašanje: “toplotna črpalka ali IR paneli” posvetimo namembnosti in značilnosti prostora. Na primer, IR paneli so idealna rešitev za prostore z višjim stropom, počitniške hišice, ki jih uporabljamo samo občasno kot tudi za primere, ko želimo, da se prostor v trenutku segreje. 

Po drugi strani toplotne črpalke za svoje delovanje porabijo manj energije, kot jo proizvedejo in so torej energetsko zelo učinkovite. Poleg tega zagotavljajo enakomerno in stalno toploto in so prava rešitev, kadar želite ogrevati celoten prostor. 

Pri iskanju odgovora na vprašanje: “toplotna črpalka ali IR paneli” je seveda potrebno upoštevati tudi, da se učinkovitost toplotnih črpalk med različnimi tipi toplotnih črpalk razlikuje. To lahko izmerimo s koeficientom zmogljivosti (COP). Višja, kot je vrednost COP, učinkovitejša je toplotna črpalka. Nekatere toplotne črpalke delujejo učinkovito tudi pri tako nizkih temperaturah, kot je -20 °C, ali nižje

toplotna-črpalka-IR-paneli-učinkovitost

Primerjava učinkovitosti delovanja IR panelov in toplotne črpalke v domačem okolju. Prikazana sta toplotna črpalka, ki za delovanje uporablja okoliški zrak, vodo ali zemljo in IR panel, ki neposredno ogreva predmete v bližini, po principu sončnih žarkov. (3)

Stroški namestitve in vzdrževanja

Na odločitev – toplotna črpalka ali IR paneli vsekakor vplivajo tudi začetni stroški namestitve in čas, ko se bo investicija povrnila. Kot boste spoznali v nadaljevanju, se ta dva ogrevalna sistema močno razlikujeta z obeh vidikov. 

Toplotne črpalke so za namestitev nekoliko zahtevnejše od IR panelov. Priprava na montažo toplotne črpalke namreč vključuje:

  • nakup same enote,
  • pripravo terena in 
  • končno namestitev. 

Kljub temu pa so vzdrževalni stroški v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi precej nižji. 

Po drugi strani so obratovalni stroški IR panelov, predvsem v slabše izoliranih prostorih, višji kot v primeru toplotnih črpalk. Zato, ko se odločamo o tem, katera opcija je boljša – toplotna črpalka ali IR paneli, je treba upoštevati tudi ta vidik. 

toplotna-črpalka-ali-IR-paneli-namestitev

Slika prikazuje namestitev in vzdrževanje toplotne črpalke in IR panelov. Medtem ko za toplotne črpalke velja, da je potrebno pripraviti teren in da so s tem običajno povezani večji gradbeni posegi, pa je namestitev IR panelov precej bolj enostavna. Stroški namestitve so zato ugodnejši. 

Prilagodljivost in udobje

Potem ko ste odgovorili na vprašanja, povezana z učinkovitostjo gretja in s stroški ogrevanja, je čas, da se posvetite tudi vprašanju udobja in estetike. Od tega je namreč odvisno, kako se bo ogrevalni sistem vključil v vaš življenjski stil in prostor. Zato pri iskanju odgovora na vprašanje: “toplotna črpalka ali IR paneli” velja razmisliti tudi o tem vidiku. 

Toplotna črpalka omogoča tako ogrevanje prostorov pozimi kot tudi ohlajanje prostorov ob vročih poletnih dneh. To je ena tistih prednosti, ki jo boste iskali, če si želite zadostiti velikemu temperaturnemu razponu ob različnih letnih časih. Ne le to. Nekatere toplotne črpalke omogočajo tudi individualno upravljanje temperature v različnih prostorih, vsem pa je skupno konstantno in enakomerno ogrevanje celotnega objekta. 

Toplotna črpalka ali IR paneli: estetski vidik

Ko ste pred izzivom: “toplotna črpalka ali IR paneli” upoštevajte tudi njihov vpliv na zunanji videz nepremičnine. To je eden od glavnih razlogov, zakaj se tisti, ki se odločijo za toplotno črpalko, hkrati tudi odločijo, da jo bodo postavili na manj vidno mesto, medtem, ko si boste IR panele želeli postaviti na ogled. 

IR paneli kot odgovor na pomanjkljivosti toplotne črpalke

Za razliko od toplotne črpalke, IR paneli ne potrebujejo posegov na terenu, pač pa jih je mogoče preprosto namestiti na steno ali strop. Tako nameščeni omogočajo hitro ogrevanje predvsem neposrednega prostora okrog nas in predmetov v prostoru. S tem poskrbijo za takojšnje udobje. 

Na trgu lahko najdete IR panele v najrazličnejših dizajnih. Tudi takšne, ki so povsem personalizirani in po vašem okusu. Zaradi njihove tanke in diskretne zasnove se lepo podajo v vsak prostor. To nedvomno pripomore k vašemu udobju, kajne? 

toplotna-črpalka-ali-IR-paneli-estetika

Toplotna črpalka ali IR paneli: estetski vidik. Slika prikazuje, kako se lahko toplotna črpalka ali IR paneli vključijo v prostor. IR paneli so bolj subtilno zasnovani, v prostoru lahko predstavljajo pravo umetniško delo in predmete v okolici ogrevajo ciljano. Po drugi strani je za toplotno črpalko potrebno nekoliko več prostora, saj ogreva večji volumen zraka. (4)

Toplotna črpalka ali IR paneli: pod črto

Ob koncu iskanja odgovora na vprašanje: “toplotna črpalka ali IR paneli” je jasno, da je odločitev večplastna. Vsak od obravnavanih ogrevalnih sistemov ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki jih moramo upoštevati, ko se odločamo glede načina ogrevanja. 

Ne glede na to, ali so predmet pogovora toplotna črpalka ali IR paneli, oboji so zasnovani z mislijo na reševanje konkretnih izzivov. Če iščete celovito rešitev za ogrevanje celotnega doma, je morda toplotna črpalka boljša rešitev. Če pa potrebujete hiter način ogrevanja prostorov, ki jih ne uporabljate vsakodnevno in iščete estetsko rešitev, potem so IR paneli modra odločitev.

Da bo odločitev toplotna črpalka ali IR paneli nekoliko lažja, vam priporočamo, da stopite v stik z našo ekipo strokovnjakov, ki vam bodo z veseljem svetovali. Kontaktirate nas lahko vsak delavnik od 8:00 – 16:00 ali kadarkoli po e-pošti. In še namig: prehod na zeleni način ogrevanja spremlja tudi finančna spodbuda v obliki subvencij. Ko smo že pri tem – ali ste vedeli, da lahko zaprosite tudi za subvencijo pri nakupu električnega avtomobila? Čas je, da se prepustite udobju, ki bo prijazen tudi do vaše denarnice. Čas je za nov začetek!

VIR (1) – VS Insider
VIR (2) – Frontiers
VIR (3) – Ideas
VIR (4) – Gaur et. al.