fbpx
toplotne črpalke za sanitarno vodo prikazna

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Po dolgem in napornem dnevu se končno vrnete domov. Vse, kar si želite, je vroča, sproščujoča prha. Kaj pa, če bi bil vaš sistem ogrevanje sanitarne vode še bolj učinkovit, okolju prijazen in ekonomičen?

Odločite se za toplotne črpalke za sanitarno vodo, rešitev, ki spreminja pravila igre na področju oskrbe s toplo vodo.

Pripravili smo prispevek, v katerem boste izvedeli vse, kar vas zanima o pripravi sanitarne vode s toplotno črpalko.

toplotne črpalke za sanitarno vodo primer
(4)

Kaj so toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke niso namenjene le ogrevanju prostorov. Poznamo tudi toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki so namenjene ogrevanju sanitarne vode. Imenujemo jih tudi sanitarne toplotne črpalke in so popolnoma neodvisne od ogrevalnih. Kar pa jima je skupnega, je to, da obe toplotni črpalki omogočata visoke prihranki pri električni energiji. No, tudi izgledata precej podobno.

toplotne črpalke za sanitarno vodo in ogrevalni sistemi
Če želite za ogrevanje vode uporabljati toplotne črpalke za sanitarno vodo, ni nujno, da s tem sistemom ogrevate tudi prostore. Za ogrevanje prostorov lahko koristite poljuben sistem, pa naj bodo to IR paneli, električna peč, peč na kurilno olje, lesno biomaso ali plin. (5)

Zakaj izbrati toplotne črpalke za sanitarno vodo

Naložba v toplotno črpalko za ogrevanje vode je pametna odločitev, ki vam bo na dolgi rok prihranila veliko denarja. Poleg tega, da sanitarne toplotne črpalke omogočajo zanesljivo oskrbo s toplo vodo, tudi zmanjšajo negativen vpliv na okolje. Zaradi številnih prednosti ni čudno, da se vse več kupcev odloča za prehod na ogrevanje sanitarne vode s toplotnimi črpalkami. (1)

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so ekonomične, energetsko učinkovite, zanesljive in združljive s sončno elektrarno. Z gotovostjo lahko trdimo, da se naložba splača!

1. Za ogrevanje sanitarne vode izkoriščajo naravno energijo

Sanitarne toplotne črpalke za ogrevanje vode izkoriščajo temperaturo iz okolja. Toploto absorbirajo iz zraka, zemlje ali vode in jo prenašajo v vodovodno omrežje vašega doma. Na tak način lahko proizvedejo do trikrat ali štirikrat več toplotne energije, kot porabijo električne energije. Poleg tega so zelo tihe.

2. Toplotne črpalke za sanitarno vodo prihranijo do 70 % stroškov

Kaj je poleg ogrevanja prostorov največji strošek vašega doma? Da, to je segrevanje sanitarne vode. Povprečna družina v Sloveniji porabi med 200 in 250 litri tople vode na dan. Z uporabo sanitarne toplotne črpalke lahko prihranite kar do 70 % stroškov. Ogrevanje vode s toplotno črpalko je občutno cenejše od ostalih načinov ogrevanja.

Če vas skrbijo malo višji stroški nakupa in montaže, naj vas potolažimo … Zaradi nizkih obratovalnih stroškov se naložba hitro povrne, približno v petih do sedmih letih. (2)

3. Sanitarne toplotne črpalke so zelena izbira

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so okolju prijazna alternativa tradicionalnim bojlerjem za ogrevanje vode, saj povzročajo manj emisij toplogrednih plinov in ogljikovega dioksida. Za delovanje izkoriščajo obnovljive vire energije, ki ne onesnažujejo okolja in jih nikoli ne bo zmanjkalo – toplota zraka, vode ali zemlje.

Poleg tega so zelo nezahtevne za vzdrževanje, saj imajo manj gibljivih delov kot tradicionalni sistemi za ogrevanje. Tveganje mehanskih okvar je zato nizko, življenjska doba v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja vode pa daljša.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo vam bodo ob ustreznem vzdrževanje služile do 20 let ali več.

4. Toplotne črpalke za sanitarno vodo so združljive s sončno energijo

Sanitarne toplotne črpalke lahko preprosto povežete s svojo sončno elektrarno, kar bo še povečalo njihovo ekonomičnost in učinkovitost. S kombinacijo solarnih panelov in toplotne črpalke lahko izkoristite moč sonca za segrevanje vode, hkrati pa zmanjšate odvisnost od električne energije iz omrežja in postanete bolj samooskrbni.

Preberite še ostale prednosti sanitarne toplotne črpalke.

Kako delujejo toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo delujejo po enakem načelu kot klimatske naprave in hladilni sistemi, saj za prenos toplote z enega mesta na drugo uporabljajo hladilno sredstvo. Postopek je energetsko zelo učinkovit, saj toplotna črpalka za vsako porabljeno enoto električne energije proizvede več enot toplotne energije. Poglejmo si, kako deluje.

  1. Toplotna črpalka črpa toploto iz zraka, zemlje ali vode. Izparilna spirala, ki vsebuje hladilno sredstvo, absorbira toploto iz vira (zemlja, zrak, voda). Ko hladilno sredstvo absorbira toploto, se iz tekočega stanja spremeni v paro ali plin.
  2. Hladilno sredstvo se s pomočjo kompresorja stisne, kar poveča njegovo temperaturo in tlak. Hladilno sredstvo postane plin z visoko temperaturo in visokim tlakom.
  3. Segreto hladilno sredstvo steče skozi tuljavo kondenzatorja, kjer toploto odda vodi in jo segreje. Ko se hladilno sredstvo ohladi, kondenzira nazaj v tekoče stanje.
  4. Tekoče hladilno sredstvo potuje skozi ekspanzijski ventil, ki zmanjša njegov tlak in temperaturo. Hladilno sredstvo se zato vrne v prvotno stanje z nizkim tlakom in nizko temperaturo ter je tako pripravljeno na nov krog ogrevanja.
  5. Ohlajeno hladilno sredstvo teče nazaj v tuljavo uparjalnika in cikel segrevanja se ponovi. (3)
toplotne črpalke za sanitarno vodo, kako deluje
Kako delujejo toplotne črpalke za sanitarno vodo.


Toplotne črpalke za sanitarno vodo so opremljene z nadzornimi in varnostnimi napravami, ki zagotavljajo učinkovito in zanesljivo delovanje.

Med njimi so:

– termostati za uravnavanje temperature vode,
– varnostni ventili za zaščito pred previsokim tlakom,
– filtri, ki poskrbijo za čist sistem. (3)

Na kaj paziti, ko kupujete sanitarno toplotno črpalko?

  • Velikost: Izberite ustrezno prostornino bojlerja glede na potrebe svoje družine po topli vodi.
  • Hrupnost: Izberite tiho toplotno črpalko, zlasti če bo nameščena v bližini bivalnih prostorov. V tehničnih specifikacijah bodite pozorni na decibele (dB).

Če potrebujete pomoč pri izbiri toplotne črpalke za sanitarno vodo, nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

VIR (1) – Energy.gov
VIR (2) – Menerga
VIR (3) – GreenMatch
VIR (4) – Same Day
VIR (5) – Vecteezy