fbpx
katera toplotna črpalka je najboljša prikazna

Katera toplotna črpalka je najboljša?

Če ste naleteli na tale članek, verjetno kupujete toplotno črpalko. In seveda ste se najprej vprašali, katera toplotna črpalka je najboljša? Enoznačni odgovor ni takšen, kot bi ga radi slišali.

Sedaj si mislite, le kako mi takšen odgovor pomaga pri odločitvi? Verjetno ne prav dosti, zato smo za vas pripravili članek, v katerem bomo raziskali, kako izbrati toplotno črpalko, ki bo vaš dom ogrevala optimalno in vam omogočila največje prihranke pri električni energiji. In zlasti, da bo ustrezala vašemu zastavljenemu finančnemu okvirju.

Za začetek si poglejmo, kako merimo učinkovitost toplotnih črpalk

Če si ogledate tehnične specifikacije toplotne črpalke, boste tam našli podatek COP, ki je kratica za grelno število (angl. ‘Coefficient of Performance‘). COP je najpomembnejši podatek v specifikacijah toplotne črpalke in nam pove, koliko električne energije za svoje delovanje porabi toplotna črpalka.

Preberite še, kako deluje toplotna črpalka.

In katera toplotna črpalka je najboljša, če primerjamo učinkovitost? Tista, ki ima večje grelno število. (1)

Naj vas ne zmede, če boste zasledili podatek SCOP, ki je kratica za letno grelno število (angl. ‘Seasonal Coefficient of Performance‘). SCOP je razmerje med oddano in vloženo energijo čez celo leto in še boljše opisuje učinkovitost toplotne črpalke. (2)

Vas zanima, če je poraba toplotne črpalke res tako nizka?

Sedaj pa preidimo k bistvu, katera toplotna črpalka je najboljša

Spodaj smo pripravili pregled toplotnih črpalk, ki so najboljša rešitev v posamezni situaciji.

  • Ali ste lastniki novogradnje ali starejšega objekta?
  • Ste finančno na tesnem?
  • Imate dovolj visok proračun, a na parceli nimate dovolj prostora?
  • Imate dovolj visok proračun in dostop do podtalnice?
katera toplotna črpalka je najboljša in kako izbrati
In kot pravijo, da se za vsako rit najde palica, se tudi za vsak dom najde idealna toplotna črpalka.

Katera toplotna črpalka je najboljša, če ste lastniki novogradnje?

Načeloma so novogradnje dobro izolirane in se ogrevajo s talnim gretjem, ki potrebuje temperaturo med 25 – 35 °C. Se pravi, če imate novejšo, energetsko varčno hišo, je za vas primerna nizkotemperaturna toplotna črpalka, ki vodo ogreje do 55 °C.

Katera toplotna črpalka je najboljša, če imate starejši objekt?

Starejši objekti imajo praviloma slabšo izolacijo in večje temperaturne ter energetske izgube. Če renovirate starejšo hišo, potem lahko na vprašanje, katera toplotna črpalka je najboljša, odgovorimo – visokotemperaturna. Le-ta vodo v ogrevalnem toku segreje nad 60 °C, kar je primerna temperatura za ogrevanje s klasičnimi radiatorji. V primerjavi z nizkotemperaturno, je visokotemperaturna primerna za energetsko potratno hišo. Primerna je tudi za lokacije, kjer so izredno nizke zunanje temperature, do -25 °C.

Katera toplotna črpalka je najboljša, če ste finančno na tesnem?

Če si želite toplotne črpalke, a imate omejen proračun, potem bo za vas najboljša izbira toplotna črpalka zrak-voda. Sicer ni najbolj učinkovita (COP se giblje med 3 in 4), je pa finančno najbolj ugodna v primerjavi z drugimi vrstami toplotnih črpalk. Cene toplotnih črpalk zrak-voda se gibljejo okrog 6000 €.

Več o cenah toplotnih črpalk na slovenskem trgu.

Katera toplotna črpalka je najboljša, če si lahko privoščite večjo investicijo?

Če si lahko privoščite, je najbolj najboljša rešitev geotermalna toplotna črpalka. Toplotna črpalka, ki ogreva z geosondo, ima najnižje možne stroške obratovanja in najdaljšo življenjsko dobo, vsaj 25 let. Cena geotermalne toplotne črpalke lahko doseže 14.000 €, saj je potrebno dovoljenje in izkop vrtine za geosondo.

Ste vedeli, da geotermalna toplotna črpalka spada pod toplotne črpalke tipa zemlja-voda? Druga možnost ogrevanja s toplotno črpalko zemlja-voda je, da položite horizontalne kolektorje, vendar le, če imate na parceli dovolj površine. In še to, učinkovitost take toplotne črpalke je manjša, kot če bi izbrali geotermalno.

Katera toplotna črpalka je najboljša, če imate na parceli podtalnico?

V primeru, da imate na svoji parceli dostop do podtalnice, razmislite o nakupu toplotne črpalke voda-voda. Ima izredno nizke stroške obratovanja, njen COP pa je v povprečju 6. Res je, da so stroški naložbe precej visoki, med 10.000 in 15.000 €, saj je potreben izkop dveh vrtin. Zaradi visoke učinkovitosti pa vam bo toplotna črpalka voda-voda kmalu povrnila naložbo. (3)

Katera pa je najboljša, če imate na parceli dovolj prostora?

S tem mislimo, če imate okoli hiše dovolj površine, da pod zemljo položite horizontalne kolektorje za toplotno črpalko zemlja-voda. Površina za cevne kolektorje mora biti vsaj 2 x večja, kot je velikost stavbe, ki jo boste ogrevali. Zemlja je odličen vir toplote, saj je njena temperatura konstantna skozi vse leto, kar toplotna črpalka zemlja-voda s koristjo izkorišča.

Katera toplotna črpalka je najboljša, če se želite z njo tudi hladiti?

Potem morate izbrati reverzibilno toplotno črpalko, ki poleg ogrevanja omogoča tudi hlajenje. In reverzibilne so skoraj vse toplotne črpalke zrak-voda. Tako da se, če bi se radi izognili nakupu klimatske naprave, odločite za nizkotemperaturno toplotno črpalko zrak-voda.

Kako določite optimalno moč toplotne črpalke?

Ste ugotovili, katera toplotna črpalka bo za vas tista prava …

VIR (1) – Vecteezy
VIR (2) – Medium
VIR (3) – EnergySavingsTrust