fbpx
toplotna črpalka kako deluje

Toplotna črpalka – kako deluje v 4 najpogostejših vprašanjih

Toplotne črpalke postajajo vse bolj priljubljene, saj so energetsko učinkovita alternativa tradicionalnim sistemom ogrevanja in hlajenja. Pa ste se kdaj vprašali, kako v resnici delujejo? V prispevku: toplotna črpalka kako deluje, bomo raziskali znanost o toplotnih črpalkah in o tem, zakaj so tako učinkovite in stroškovno ugodne rešitve za ogrevanje in hlajenje.

Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj, ki ste nam jih postavili v zadnjem času. Pripravili smo strokovne odgovore, ki vam bodo v pomoč pri izbiri prave toplotne črpalke za vaš dom. Ne pozabite prebrati tudi prispevka o pogostih vprašanjih na forumih.

toplotna črpalka kako deluje
Toplotna črpalka kako deluje v 4 najpogostejših vprašanjih: Ne glede na to, ali želite prihraniti denar pri računih za elektriko ali zmanjšati vpliv na okolje, je toplotna črpalka pravi odgovor.

Za začetek si poglejmo osnove delovanja toplotne črpalke

Toplotna črpalka je naprava, ki deluje krožno, sistem cevi pa je neprodušno zaprt. S spreminjanjem temperature hladilnega sredstva v zaprtem sistemu spreminja energijo iz toplote v hlad ali iz hladu v toploto. Če si pogledamo na primeru toplotne črpalke zrak-voda:

 1. Hladilno sredstvo (plin) je v navitju v zunanji enoti, skozi katero ventilatorji vpihujejo zrak iz okolja. Ker ima plin v sistemu zelo nizko temperaturo, brez težav absorbira toploto iz okoliškega zraka, tudi, če je temperatura zraka pod lediščem.
 2. V naslednjem koraku kompresor stisne hladilni plin, ki se zaradi povišanega tlaka utekočini, s tem pa se mu poveča temperatura.
 3. Toplota se v toplotnem izmenjevalcu prenese iz hladilnega sredstva na vodo, ki jo želimo ogreti. S tem smo toploto prenesli v svoj ogrevalni sistem.
 4. Hladilno sredstvo potuje naprej skozi ekspanzijski ventil, kjer poteče obraten proces kot pri kompresorju. Plin se upari, temperatura se mu zniža in potuje nazaj v zunanjo enoto, kjer se proces ponovi. (1)
toplotna črpalka kako deluje
Toplotna črpalka kako deluje: na sliki so prikazani trije glavni tipi toplotnih črpalk in osnovni princip delovanja. Podrobno o delovanju tukaj. (4)

Toplotna črpalka kako deluje

Toplotna črpalka kako deluje in njena učinkovitost?

Ali so toplotne črpalke res tako učinkovite?

Učinkovitost toplotne črpalke merimo z letnim grelnim številom – SCOP. Z njim opišemo razmerje med dovedeno toplotno energijo in odvedeno električno energijo za pogon kompresorja in ostalih porabnikov v toplotni črpalki. Večje, kot je grelno število, več toplote dobimo za enak vložek energije. Koliko pa porabi toplotna črpalka? (1)

Na primer: Kakovostne toplotne črpalke zrak-voda imajo grelno število >3, kar pomeni, da za 1 enoto vložene električne energijo dobimo 3 enote toplotne energije.

Toplotna črpalka z grelnim številom >3 zagotavlja več kot 300-odstotno učinkovitost!

Toplotna črpalka kako deluje in kako jo izberem?

Kako naj izberem ustrezno vrsto toplotne črpalke?

ZRAK-VODAVODA-VODAZEMLJA-VODAGEOTERMALNA
Stroški investicijenizkisrednjivisokivisoki
Stroški obratovanjavisokisrednjinizkinizki
Letno grelno število2 – 32,5 – 3,53,5 – 4,54 – 6
Primerjava štirih sistemov toplotnih črpalk za pomoč pri izbiri optimalne toplotne črpalke za vaš dom.

Toplotna črpalka kako deluje

 • Najbolj vzdržljiv in učinkovit način ogrevanja je z geotermalno toplotno črpalko, vendar je potrebna izdelava vrtine, geosonde, za katero potrebujete tudi dovoljenje.
 • Toplotna črpalka zemlja-voda je po značilnostih zelo podobna geotermalni, vendar ni potreben izkop vrtine za geosondo. Za toplotno črpalko zemlja-voda potrebujete dovolj veliko zemljišče za vgradnjo podzemnih horizontalnih kolektorjev.
 • Za toplotno črpalko voda-voda potrebujete dostop do podtalnice in pridobitev dovoljenja za izkop dveh vrtin.
 • Najslabši izkoristek ima toplotna črpalka zrak-voda, kar se pozna pri porabi elektrike. Namestitev je enostavna, saj ne potrebujemo zemeljskih del.
toplotna črpalka delovnaje
Toplotna črpalka kako deluje in 8 koristnih nasvetov, s katerimi bo toplotna črpalka poleti prihranila veliko energije. (4)

Če po prebranem še vedno ne veste, katera je tista prava za vas – preberite prispevek primerjava toplotnih črpalk za začetnike in povprašajte strokovnjake pri Atermu, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

Toplotna črpalka kako deluje in kakšni so prihranki?

Morda se vam zdi naložba v nakup toplotne črpalke precej visoka, a ko pogledamo podrobneje, vidimo, da je primerljiva s ceno naložbe drugih ogrevalnih sistemov. Ne pozabite, da vlagate v sistem, ki bo prinesel ogromno prihrankov čez celotno življenjsko dobo. Investicija se povrne približno v 5 letih, odvisno od pridobljenih subvencij in stroška vgradnje. Bolj podrobno smo stroške opisali v: Okvirne cene toplotnih črpalk na slovenskem trgu.

Nizki stroški ogrevanja, subvencije Eko sklada, skrb za okolje in udobje bivanja – dovolj razlogov za nakup.

Višina nepovratne finančne spodbude pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema znaša do 20 % priznanih stroškov investicije, vendar ne več kot:

 • 2.500 € za toplotno črpalko voda-voda ali zemlja-voda
 • 1.000 € za toplotno črpalko zrak-voda

V primeru zamenjave stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko na območjih občin, kjer ni sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka, znaša subvencija do 40 % priznanih stroškov investicije, vendar ne več kot:

 • 4.000 € za toplotno črpalko voda-voda ali zemlja-voda
 • 2.500 € za toplotno črpalko zrak-voda

V primeru zamenjave stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko v Mestni občini Celje, ki ima sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka, znaša subvencija do 50 % priznanih stroškov investicije, vendar ne več kot:

 • 5.000 € za toplotno črpalko voda-voda ali zemlja-voda
 • 3.200 € za toplotno črpalko zrak-voda (2)
Ogrevalni sistem je star, a novega si težko privoščim. Kaj storiti?

Toplotna črpalka kako deluje in njena življenjska doba

Povprečna življenjska doba toplotnih črpalk se giblje med 15 – 25 leti, kar je precej več kot pri drugih ogrevalnih sistemih. Življenjska doba je odvisna predvsem od tipa toplotne črpalke, ki ga boste izbrali. Zna se zgoditi, da bo toplotna črpalka preobremenjena zaradi nezadostne izolacije ali uhajanja zraka zaradi slabe zatesnitve. V tem primeru bo življenjska doba občutno manjša. Ne pozabite na ustrezno vzdrževanje! (3)

Ste vedeli?
Geotermalne toplotne črpalke imajo dvakrat daljšo življenjsko dobo kot toplotne črpalke zrak-voda.

Toplotna črpalka – prava izbira za vaš dom

Izberite ogrevalni sistem, ki je prilagojen vam, vašemu domu in vaši denarnici. Pred nakupom dobro pretehtajte vse možnosti in se o naložbi posvetujte s strokovnjaki za toplotne črpalke pri Atermu.

VIR (1) – Wikipedija
VIR (2) – Eko sklad
VIR (3) – Conditioned Air Inc.
VIR (4) – Vecteezy