fbpx
hlajenje s toplotno črpalko prikazna

Ali je hlajenje s toplotno črpalko učinkovito?

Hlajenje s toplotno črpalko se sliši čudovito, kajne? Toplotna črpalka (TČ) je najbolj energetsko učinkovita izbira za ogrevanje, poskrbi za pripravo sanitarne vode, poleg tega pa v poletnih mesecih tudi hladi. Hladilna funkcija toplotne črpalke se uveljavlja šele v zadnjem času, vendar njena priljubljenost hitro narašča. Le kdo si ne bi želel sistema, ki hkrati opravlja vse tri glavne naloge v hiši. To za vas pomeni trikrat manj skrbi.

Poglejmo si, ali je hlajenje s toplotno črpalko res tako sanjsko, kakor se sliši. Kako učinkovito je, kakšne so prednosti in slabosti ter ali je bolj priporočljivo hladiti s klimatsko napravo ali toplotno črpalko.

Katero vrsto toplotne črpalke morate izbrati, če želite z njo tudi hladiti

Če želimo imeti hlajenje s toplotno črpalko, morate to upoštevati že pri načrtovanju gradnje ali obnove, saj morate izbrati ustrezno TČ in pripraviti primerno napeljavo. Poznamo dva načina hlajenja s toplotno črpalko, pasivno in aktivno hlajenje. Način hlajenja je odvisen od izbranega tipa toplotne črpalke.

Bolj energetsko učinkovito je pasivno hlajenje s toplotno črpalko, saj dom hladimo popolnoma naravno, brez pomoči kompresorja. Pasivno hlajenje nam omogoča konstantna temperatura vode ali zemlje. Potrebujemo le obtočno črpalko, ki omogoča prerazporejanje toplote oziroma hlada. (1)

1. Pasivno hlajenje s toplotno črpalko

Eden izmed načinov, kako dosežemo hlajenje s toplotno črpalko, je pasivno hlajenje. Pri tem načinu deluje le primarna enota toplotne črpalke, brez kompresorja. Ker kompresor pri tem načinu hlajenja ne sodeluje, to imenujemo pasivno hlajenje. Toplotna črpalka energijo pridobiva iz podtalnice ali zemlje, kjer so temperature preko celega leta dokaj konstantne in dovolj nizke, da zadoščajo za pasivno hlajenje in sodelovanje kompresorja ni potrebno. Hlad v notranjost doma prispe s pomočjo obtočne črpalke. Zato bodite pozorni, da boste izbrali TČ, ki omogoča tudi hlajenje.

Za pasivno hlajenje s toplotno črpalko imate dve možnosti:

2. Aktivno hlajenje s toplotno črpalko

Drugo metodo ohlajevanja prostorov imenujemo aktivno hlajenje, saj pri procesu deluje kompresor. Ko toplotno črpalko pozimi uporabljamo za ogrevanje, črpa toploto zraka in ga še dodatno segreje, nato toploto prenese na vodo v ogrevalnem sistemu. Poleti se proces obrne in toplotna črpalka nam omogoča hlajenje prostorov. Kondenzator in uparjalnik menjata svoji vlogi, tako da preko uparjalnika potuje topel zrak iz notranjosti, ki se ohladi in odda toploto hladilnemu sredstvu, ki se upari v uparjalniku. (2)

Za aktivno hlajenje s toplotno črpalko morate izbrati:

Več o tem, kako izbrati toplotno črpalko, smo predstavili tukaj.

Kako učinkovito je hlajenje s toplotno črpalko

Toplotna črpalka je naprava, ki prenaša toploto ali hlad iz enega vira na drugega. Hlajenje s toplotno črpalko je zelo učinkovito, saj deluje na podoben način kot ogrevanje, le v obratni smeri. Med procesom hlajenja toplotna črpalka odvzema toploto iz notranjih prostorov in jo prenese v zemljo ali vodo. Učinkovitost hlajenja se seveda razlikuje glede na izbrani tip in model toplotne črpalke, zunanje pogoje in montažo ter nastavitve sistema, kar uredijo strokovnjaki za toplotne črpalke. (3)

Prednosti

Slabosti

  • Višji začetni stroški
  • Zahtevna montaža
  • Potrebuje več časa, da ohladi prostor
Če se boste odločili za hlajenje s toplotno črpalko, bo to vsekakor sabo prineslo veliko naložbo z zahtevno montažo, zlasti, če boste izbrali TČ tipa zemlja-voda ali voda-voda, pri katerih je potreben izkop vrtine za podtalnico oziroma geosondo. Vsekakor pa je to dolgoročno najboljša rešitev, saj vam hlajenje s toplotno črpalko na dolgi rok omogoča visoke prihranke in številne druge prednosti.

Hlajenje s toplotno črpalko ali klimatsko napravo

Toplotne črpalke in klimatske naprave delujejo na podoben način, vendar so toplotne črpalke običajno bolj učinkovite in uporabljajo obnovljive vire energije, kot so zemlja, voda ali zrak. Njuno delovanje smo primerjali v tem prispevku.

Hlajenje s toplotno črpalko

  • TČ so bolj vsestranske, saj jih lahko poleg hlajenja uporabljate tudi za pripravo sanitarne vode, pozimi pa za ogrevanje.
  • Je večja naložba, ki pa jo TČ zaradi večje energetske učinkovitosti kmalu upravičijo.
  • Imajo manjši vpliv na okolje, ker uporabljajo obnovljive vire energije.
Kako učinkovito je hlajenje s toplotno črpalko, kakšne so prednosti in slabosti ter primerjava s klimatsko napravo.
Naložba v toplotno črpalko je sicer večja, a se vam na dolgi rok povrne. Slika vir (4)

Hlajenje s klimatsko napravo

Hlajenje s klimatsko napravo je cenejše, a z višjimi obratovalnimi stroški. Slika vir (4)

Ne spreglejte našega prispevka o tem, kako bolje ohladiti prostor – s klimatsko napravo ali toplotno črpalko.

Pogosta vprašanja o hlajenju s toplotno črpalko

1. Kako deluje toplotna črpalka?
Toplotna črpalka deluje na principu prenosa toplote iz enega vira v drugega, kar je veliko bolj energetsko učinkovito od tradicionalnih načinov ogrevanja, na primer plinska peč, peč na kurilno olje …

2. Prednosti uporabe toplotne črpalke?
Nekatere izmed prednosti uporabe toplotne črpalke so visoka energetska učinkovitost, možnost hlajenja in ogrevanja, možnost ogrevanja sanitarne vode, dolga življenjska doba in manjši vpliv na okolje.

3. Ali lahko toplotne črpalke hladijo in ogrevajo hkrati?
Ne, toplotne črpalke ne morejo ogrevati in hladiti hkrati. Procesa se izmenjujeta glede na trenutne potrebe. Preberite tudi, kako določiti optimalno moč toplotne črpalke.

4. Kaj je pasivno hlajenje s toplotno črpalko?
Pasivno hlajenje je način, pri katerem toplotna črpalka uporablja stabilno temperaturo zemlje ali podtalnice za naravno hlajenje hiše, brez uporabe kompresorja.

5. Kakšna je razlika med aktivnim in pasivnim hlajenjem s toplotno črpalko?
Aktivno hlajenje zahteva uporabo kompresorja, medtem ko pasivno hlajenje izkorišča stabilne temperature zemlje ali vode za naravno hlajenje, brez uporabe kompresorja.

6. Ali je mogoče uporabljati toplotno črpalko za pripravo tople sanitarne vode?
Da, toplotno črpalko vsekakor uporabljamo tudi za ogrevanje sanitarne vode, vendar morata biti sistema za ogrevanje/hlajenje in pripravo tople vode ločena v dva modula. Za več informacij nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

Pripravili smo tudi 8 koristnih nasvetov, s katerimi bo toplotna črpalka poleti prihranila veliko energije.

VIR (1) – Thermal Earth
VIR (2) – Alpha Innotec
VIR (3) – Source Heat Pump
VIR (4) – Vecteezy